MC-8 Editor v1.1.1 Sends MIDI Reset Upon Close

I noticed today that when I close the MC-8 Editor v1.1.1 application
that a MIDI message is sent which sends Reset and Note Off commands on a bunch of CCs. These messages reset the MIDI setup on my Lexicon PCM80 and 81. Is this a known issue or do I need to create a workaround?
Also, my scenario was:
1_open editor app
2_connect MC-8
2_disconnect MC-8
4_ close editor app = the attached MIDI message
MC-8 connected with both MIDI 8pin out and USB simultaneously

I hooked up MIDI-OX and captured the message:
TIMESTAMP IN PORT STATUS DATA1 DATA2 CHAN NOTE EVENT
0000742D 1 – B0 7B 00 1 β€” CC: All Notes Off
00007430 1 – B0 79 00 1 β€” CC: Reset Cntrl
00007430 1 – B1 7B 00 2 β€” CC: All Notes Off
00007430 1 – B0 7B 00 1 β€” CC: All Notes Off
00007431 1 – B1 79 00 2 β€” CC: Reset Cntrl
00007432 1 – B0 79 00 1 β€” CC: Reset Cntrl
00007433 1 – B2 7B 00 3 β€” CC: All Notes Off
00007434 1 – B1 7B 00 2 β€” CC: All Notes Off
00007435 1 – B2 79 00 3 β€” CC: Reset Cntrl
00007436 1 – B1 79 00 2 β€” CC: Reset Cntrl
00007437 1 – B3 7B 00 4 β€” CC: All Notes Off
00007438 1 – B2 7B 00 3 β€” CC: All Notes Off
00007439 1 – B3 79 00 4 β€” CC: Reset Cntrl
0000743A 1 – B2 79 00 3 β€” CC: Reset Cntrl
0000743B 1 – B4 7B 00 5 β€” CC: All Notes Off
0000743C 1 – B3 7B 00 4 β€” CC: All Notes Off
0000743D 1 – B4 79 00 5 β€” CC: Reset Cntrl
0000743E 1 – B3 79 00 4 β€” CC: Reset Cntrl
0000743F 1 – B5 7B 00 6 β€” CC: All Notes Off
00007440 1 – B4 7B 00 5 β€” CC: All Notes Off
00007441 1 – B5 79 00 6 β€” CC: Reset Cntrl
00007442 1 – B4 79 00 5 β€” CC: Reset Cntrl
00007443 1 – B6 7B 00 7 β€” CC: All Notes Off
00007444 1 – B5 7B 00 6 β€” CC: All Notes Off
00007445 1 – B6 79 00 7 β€” CC: Reset Cntrl
00007445 1 – B5 79 00 6 β€” CC: Reset Cntrl
00007446 1 – B7 7B 00 8 β€” CC: All Notes Off
00007447 1 – B6 7B 00 7 β€” CC: All Notes Off
00007448 1 – B7 79 00 8 β€” CC: Reset Cntrl
00007449 1 – B6 79 00 7 β€” CC: Reset Cntrl
0000744A 1 – B8 7B 00 9 β€” CC: All Notes Off
0000744B 1 – B7 7B 00 8 β€” CC: All Notes Off
0000744C 1 – B8 79 00 9 β€” CC: Reset Cntrl
0000744D 1 – B7 79 00 8 β€” CC: Reset Cntrl
0000744E 1 – B9 7B 00 10 β€” CC: All Notes Off
0000744F 1 – B8 7B 00 9 β€” CC: All Notes Off
00007450 1 – B9 79 00 10 β€” CC: Reset Cntrl
00007451 1 – B8 79 00 9 β€” CC: Reset Cntrl
00007452 1 – BA 7B 00 11 β€” CC: All Notes Off
00007453 1 – B9 7B 00 10 β€” CC: All Notes Off
00007454 1 – BA 79 00 11 β€” CC: Reset Cntrl
00007455 1 – B9 79 00 10 β€” CC: Reset Cntrl
00007456 1 – BB 7B 00 12 β€” CC: All Notes Off
00007457 1 – BA 7B 00 11 β€” CC: All Notes Off
00007458 1 – BB 79 00 12 β€” CC: Reset Cntrl
00007459 1 – BA 79 00 11 β€” CC: Reset Cntrl
0000745A 1 – BC 7B 00 13 β€” CC: All Notes Off
0000745B 1 – BB 7B 00 12 β€” CC: All Notes Off
0000745C 1 – BC 79 00 13 β€” CC: Reset Cntrl
0000745D 1 – BB 79 00 12 β€” CC: Reset Cntrl
0000745D 1 – BD 7B 00 14 β€” CC: All Notes Off
0000745E 1 – BC 7B 00 13 β€” CC: All Notes Off
0000745F 1 – BD 79 00 14 β€” CC: Reset Cntrl
00007460 1 – BC 79 00 13 β€” CC: Reset Cntrl
00007461 1 – BE 7B 00 15 β€” CC: All Notes Off
00007462 1 – BD 7B 00 14 β€” CC: All Notes Off
00007463 1 – BE 79 00 15 β€” CC: Reset Cntrl
00007464 1 – BD 79 00 14 β€” CC: Reset Cntrl
00007465 1 – BF 7B 00 16 β€” CC: All Notes Off
00007466 1 – BE 7B 00 15 β€” CC: All Notes Off
00007467 1 – BF 79 00 16 β€” CC: Reset Cntrl
00007468 1 – BE 79 00 15 β€” CC: Reset Cntrl
00007469 1 – BF 7B 00 16 β€” CC: All Notes Off
0000746A 1 – BF 79 00 16 β€” CC: Reset Cntrl

I’ve never seen this happen before. Let me try to replicate it and give an update

1 Like

thanks James,
Now that I’ve slept on it, maybe this is something my end…

I have tracked it down to be the Kenton Merge-8 in my guitar rack rig. I suspected the Kenton because I have no devices connected to any MIDI channels higher than channel 9 and nothing on OMNI.

OK, maybe I need to supply more info
I just tried closing the v1.1.1 Editor software with my rack switched off which results in zero MIDI traffic.
With the rack powered on I get the the message I attached previously.

[more info I wrote before I tracked it down…might be of use]
I was going to share all my connections, then I did some tracing and tracked the issue down to the Kenton Merge-8 I use to distribute MIDI to my rack.
POWER:
all IEC to a single IEC power block;
except there is one step down from 220 to 110 transformer
Yankee HS-M12 PSU powers everything which is barrel powered and is running with power to spare. I doubled checked with the PSU included with the Kenton to ensure the Yankee wasn’t causing an issue. Whichever method the Kenton is powered, these 64 messages get sent every time I close the MC-8 Editor software.

I can do more troubleshooting my end if you let me know what you want me to do :slight_smile:

OK, I just tried the Kenton Thru-5 I have in my rack with the same scenario
The DIN routing is:
MC-8 out> Kenton Thru-5 in
Kenton Thru-5 out> RME UFX+ in
Obviously, the MC-8 is simultaneously connected to computer via USB 3.0 port.

The Kenton Thru-5 sends the following 32 SysEx messages when the MC-8 v1.1.1 Editor software is closed (Win 10 Pro v1909)
…

TIMESTAMP IN PORT STATUS DATA1 DATA2 CHAN NOTE EVENT
003F4465 1 – B0 7B 00 1 β€” CC: All Notes Off
003F446C 1 – B0 79 00 1 β€” CC: Reset Cntrl
003F446D 1 – B1 7B 00 2 β€” CC: All Notes Off
003F446E 1 – B1 79 00 2 β€” CC: Reset Cntrl
003F446F 1 – B2 7B 00 3 β€” CC: All Notes Off
003F4470 1 – B2 79 00 3 β€” CC: Reset Cntrl
003F4472 1 – B3 7B 00 4 β€” CC: All Notes Off
003F4472 1 – B3 79 00 4 β€” CC: Reset Cntrl
003F4473 1 – B4 7B 00 5 β€” CC: All Notes Off
003F4474 1 – B4 79 00 5 β€” CC: Reset Cntrl
003F4475 1 – B5 7B 00 6 β€” CC: All Notes Off
003F4476 1 – B5 79 00 6 β€” CC: Reset Cntrl
003F4476 1 – B6 7B 00 7 β€” CC: All Notes Off
003F4477 1 – B6 79 00 7 β€” CC: Reset Cntrl
003F4478 1 – B7 7B 00 8 β€” CC: All Notes Off
003F4479 1 – B7 79 00 8 β€” CC: Reset Cntrl
003F447A 1 – B8 7B 00 9 β€” CC: All Notes Off
003F447C 1 – B8 79 00 9 β€” CC: Reset Cntrl
003F447C 1 – B9 7B 00 10 β€” CC: All Notes Off
003F447D 1 – B9 79 00 10 β€” CC: Reset Cntrl
003F447E 1 – BA 7B 00 11 β€” CC: All Notes Off
003F447F 1 – BA 79 00 11 β€” CC: Reset Cntrl
003F4480 1 – BB 7B 00 12 β€” CC: All Notes Off
003F4481 1 – BB 79 00 12 β€” CC: Reset Cntrl
003F4482 1 – BC 7B 00 13 β€” CC: All Notes Off
003F4483 1 – BC 79 00 13 β€” CC: Reset Cntrl
003F4484 1 – BD 7B 00 14 β€” CC: All Notes Off
003F4486 1 – BD 79 00 14 β€” CC: Reset Cntrl
003F4486 1 – BE 7B 00 15 β€” CC: All Notes Off
003F4488 1 – BE 79 00 15 β€” CC: Reset Cntrl
003F4489 1 – BF 7B 00 16 β€” CC: All Notes Off
003F4489 1 – BF 79 00 16 β€” CC: Reset Cntrl

any response to this? or do I just deal with the workaround of always remembering to unplug the USB connecting the MC-8 to my computer before closing the Editor Application?

It appears there is some issue with the Editor and Kenton MIDI distribution devices…no rush, just wondering :slight_smile:

Just tested it! I used the SNOIZE midi monitor to check for the messages but did not see any messages appear after I closed the editor. I have the MC8 connected and then disconnected from the editor before I closed it. What platform are you using? Windows 10?

Hi James,
as I wrote earlier in the thread, this only happens with MC-8 connected to Kenton Merge-8 or Kenton Thru-5 via MIDI DIN (I didn’t try 3pin; only 5pin) and USB simultaneously.
My actual routing is
MC-8 out 8pin DIN>RJM RG-16 MIDI IN 7pin DIN>
RJM RG-16 MIDI OUT 5pin DIN> Kenton Merge-8 IN> Merge-8 OUT> Kenton Thru-5 IN
then distributed throughout my rack.

I have checked with only the Merge-8 and only the Thru-5 and both Kenton’s send the messages I posted when closing the Editor App. The messages are sent vis USB 2 or 3.0. I’d say the only way you are tracking this down is with a Kenton box connected.

Windows 10 Pro v1909

Thanks for the info! That’s odd as:

  1. Closing the app does not trigger any MIDI messages
  2. MC8 does not receive any MIDI messages as well when the app is closed

If you bypassed the Kenton and connect directly to the device (which the random messages are affecting the settings), does this still happen?

Is any other devices in the chain connected to the computer via USB, like the RJM?

OK, thanks for that! I haven’t been thorough enough

The Kentons are not the problem

With only the MC-8 connected via MIDI 5pin DIN to my RME UFX+
(there is no other MIDI cable connected; just the USB which connects RME to computer and a couple of audio cables)
MC-8 is sending out the following when I close the Editor App:
TIMESTAMP IN PORT STATUS DATA1 DATA2 CHAN NOTE EVENT
00009B24 2 – B0 7B 00 1 β€” CC: All Notes Off
00009B26 2 – B0 79 00 1 β€” CC: Reset Cntrl
00009B26 2 – B1 7B 00 2 β€” CC: All Notes Off
00009B27 2 – B1 79 00 2 β€” CC: Reset Cntrl
00009B28 2 – B2 7B 00 3 β€” CC: All Notes Off
00009B29 2 – B2 79 00 3 β€” CC: Reset Cntrl
00009B2A 2 – B3 7B 00 4 β€” CC: All Notes Off
00009B2B 2 – B3 79 00 4 β€” CC: Reset Cntrl
00009B2C 2 – B4 7B 00 5 β€” CC: All Notes Off
00009B2C 2 – B4 79 00 5 β€” CC: Reset Cntrl
00009B2E 2 – B5 7B 00 6 β€” CC: All Notes Off
00009B2E 2 – B5 79 00 6 β€” CC: Reset Cntrl
00009B2E 2 – B6 7B 00 7 β€” CC: All Notes Off
00009B2F 2 – B6 79 00 7 β€” CC: Reset Cntrl
00009B30 2 – B7 7B 00 8 β€” CC: All Notes Off
00009B31 2 – B7 79 00 8 β€” CC: Reset Cntrl
00009B32 2 – B8 7B 00 9 β€” CC: All Notes Off
00009B33 2 – B8 79 00 9 β€” CC: Reset Cntrl
00009B34 2 – B9 7B 00 10 β€” CC: All Notes Off
00009B35 2 – B9 79 00 10 β€” CC: Reset Cntrl
00009B36 2 – BA 7B 00 11 β€” CC: All Notes Off
00009B37 2 – BA 79 00 11 β€” CC: Reset Cntrl
00009B38 2 – BB 7B 00 12 β€” CC: All Notes Off
00009B39 2 – BB 79 00 12 β€” CC: Reset Cntrl
00009B3A 2 – BC 7B 00 13 β€” CC: All Notes Off
00009B3B 2 – BC 79 00 13 β€” CC: Reset Cntrl
00009B3C 2 – BD 7B 00 14 β€” CC: All Notes Off
00009B3D 2 – BD 79 00 14 β€” CC: Reset Cntrl
00009B3E 2 – BE 7B 00 15 β€” CC: All Notes Off
00009B3F 2 – BE 79 00 15 β€” CC: Reset Cntrl
00009B40 2 – BF 7B 00 16 β€” CC: All Notes Off
00009B41 2 – BF 79 00 16 β€” CC: Reset Cntrl

I suppose I could try with a different audio interface to see if it is an RME issue…

Thanks for the info.

Ok, can you try turning the cross MIDI thru setting on the controller off, and see if the issue still happens?

If this setting is turned off then the controller should not be passing any midi messages from usb in to din out. this will help in understanding the issue

1 Like

OK I just tried both ways
MIDI THRU ON
and
MIDI THRU OFF
equals:
no change> those same 32 messages are sent from the MC-8 to the RME

I have an old mbox2 and PreSonus FireStudio Mobile I could test too

***EDIT 30min later
I just tried with an old mbox2
same thing happens: MC-8 sends the same 32 reset and note off messages

maybe I should try another computer
end edit***